Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Σιμωνίδης ο Κείος ο Β'

Νέα ρητά

Η στήλη αναζητεί τον νεώτερο Σιμωνίδη τον Κείο, ο οποίος θα συντάξει την επιγραφή του σύγχρονου επικού αγώνα των αγροτών !

"Ελλήνων ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ αγροτέοι ΠΡΟΜΑΧΩΝΙ, χρυσοδάκτυλων Πασόκων εστόρεσαν δύναμιν "

" Λαϊκισμός " η, λόγια μεγάλων ανδρών ( 65 και βάλε ! )

Σκέψεις

Ο «λαϊκισμός» είναι μιά λέξη που σέρνεται συχνότατα από στόμα σε στόμα χωρίς, είμαι βέβαιος, οι πιό πολλοί να έχουν συνειδητοποιημένη, σαφώς, την έννοιά του.
Η στήλη επιχειρεί να δώσει ένα συνοπτικό ορισμό σε μία κατάσταση που κυριαρχεί στη χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και, δυστυχώς, την κανοναρχεί και την κατευθύνει.

«Λαϊκισμός είναι το να φαίνεσαι ευχάριστος όταν δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος».

Για σκεφτείτε το !

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

" Η αλλάζουμε η βουλιάζουμε"

Σχολιασμοί

Ένα σλόγκαν και μιά μεγάλη πικρή αλήθεια.
Γιά να υπάρξει η απαραίτητη αλλαγή πορείας στη χώρα και, άρα, η σωτηρία της απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη νοοτροπία του λαού. Νέες πολιτικές, νέες γραμμές, νέες κατευθύνσεις. Απαιτείται φαντασία, όραμα και, κυρίως, ... τίτλος. Ένα χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικό όνομα. Μετονομασία και νέα αρχή !

Ο λαός, σύσσωμος, συνεγείρεται και εμπνέεται πάντοτε από τα κατάλληλα συνθήματα και ακολουθεί με ενθουσιασμό !
Η στήλη προτείνει ένα νέο όνομα, χαρακτηριστικό και αναγνωριστικό της νέας πραγματικότητος, συμβάλλοντας κι αυτή στη προσπάθεια αναγέννησης της χώρας.
Λοιπόν, η Ελλάδα δεν θα αποκαλείται πλέον, (όπως έλεγε ο αείμνηστος Μποστ.) «Ψωροκώσταινα», αλλά ... «Ψωρογιώργαινα» !

Ένα καλό πρώτο βήμα αυτοπροσδιορισμού, συμβατό με τις μεγάλες ρήξεις και ανατροπές που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή εμείς θα γυρίσουμε…. μπρούμυτα κι αυτοί θα μας…. ρίξουν ! (Ένα τ ο ν παραλείπεται για λόγους κοσμιότητος και αιδούς !)
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ! Ίτε παίδες Ελλήνων !

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ "ΦΤΩΧΩΝ"

Προτάσεις

Χαράς ευαγγέλια χθες στη Κυβέρνηση. Πλατειά χαμόγελα, ευτυχία διάχυτη !
Περιχαρής ανήγγειλαν το θρίαμβο ! Πήραμε, λέει, δάνειο 8 δις ευρώ ! Μπράβο μας !
Τα ελληνικά ομόλογα γίνανε ανάρπαστα. Δώσε και μένα μπάρμπα ! Και με τι επιτόκιο. Μόλις 6.2% ! Τζάμπα πράμα.
Μόλις το χαρμόσυνο άγγελμα έφτασε στα μπλόκα των αγροτών όλοι αναθάρρησαν.
Κι απάνω που ο «στρατηγός χειμώνας» είχε αρχίσει να τους λυγίζει, όπως είχε συντρίψει στο παρελθόν και τις στρατιές του Ναπολέοντα και του Χίτλερ, τσουπ ! ξετσουτσούρδωσαν πάλι !

Σου λέει, τώρα υπάρχει «ψητό», βουρ !!! Και αμέσως ενισχύθηκαν τα μπλόκα στους δρόμους. Επεκτάθηκαν, μάλιστα, και στις σιδηροδρομικές γραμμές. Σειρά , μετά τα λιμάνια, έχουν τα αεροδρόμια !
Το ίδιο, ακονίζοντας μαχαίρια, ετοιμάζονται να κάνουν και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές τάξεις.
- Άσε τα σάπια Λομβέρδο πως δεν υπάρχει "σάλιο", τώρα υπάρχει παράς. Απάνω τους !

Διαδόθηκε επίσης ότι η χώρα βγήκε ανά τας οδούς και ρούγας προς εξεύρεση κι άλλου «ζεστού» χρήματος. Και μάλιστα κατά Ασία μεριά ! Λοξοκοιτάζοντας προς τη «πάμπλουτη» Ινδία και τη «νεόπλουτη» Κίνα.
Η στήλη απορεί πως δεν σκέφτηκε το Υπουργείο Οικονομικών και το Μπαγκλαντές.
Κάπου εκεί ανάμεσα βρίσκεται. Διαθέτει μάλιστα και μία τράπεζα, των φτωχών όπως την αποκαλούν, που δανείζει χωρίς τόκο ! Γιατί δεν το σκέφτηκαν. Ο κ. Υπουργός τι περιμένει. Πως του διέφυγε. Και πάει και δανείζεται με ληστρικά επιτόκια.
Τέλος πάντων, σ’ αυτό τον τόπο,όλα αυτή η στήλη θα πρέπει να τα σκέφτεται !

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

"Ανοιχτός διάλογος". Μία πρόταση !

Προτάσεις

Σε κάθε αίτημα, προφανώς οικονομικό, η απάντηση της Κυβέρνησης είναι εκπεφρασμένη, πάνω κάτω, με την ιστορική φράση του κ. Α. Λομβέρδου :
- «Δεν υπάρχει σάλιο» !
Και, αλίμονο, η αλήθεια είναι αυτή. Πικρή, ξεπικρή, όμως αυτή είναι.
Δυστυχώς η χώρα έχει πτωχεύσει και μόνο όποιος στρουθοκαμηλίζει δεν το βλέπει. Διατηρώντας βέβαια ένα μεγάλο μέρος κομμάτι του πληθυσμού της αρκετά πλούσιο. (Όχι, εννοείται, τους οικονομικά εξηρτημένους από το δημόσιο, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους. Αυτούς κλάψε τους !)
Η μοίρα της Ελλάδος. Μία φτωχή χώρα με πολλούς πλούσιους κατοίκους !
Η αναζήτηση και ανάλυση των αιτίων της συμφοράς, οπωσδήποτε αναγκαία. Όμως στη παρούσα στιγμή αλυσιτελής. Επί του παρόντος αναζητούνται πρακτικές λύσεις.
Εμπνεόμενη από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, σε συνδυασμό με τη σθεναρή στάση της κ. Μπατζελή : - "Περάστε για ανοιχτό διάλογο αλλά…δεν έχει μία !", η στήλη καταθέτει την δική της καταπληκτική ιδέα, με χρήση της οποίας θα καταστεί, πλέον, δυνατή η ικανοποίηση πάσης συντεχνιακής διεκδίκησης και θα επέλθει, επί τέλους, κοινωνική και εργασιακή γαλήνη στο τόπο, ούτως ώστε η Κυβέρνηση ν’ αφεθεί απερίσπαστη στο αναμορφωτικό και ανορθωτικό , γιά τη χώρα, έργο της.
Προτείνεται η αναπλήρωση κάθε περικοπής μισθού, επιδόματος, σύνταξης, αποζημίωσης, επιδότησης και κάθε άλλης εισοδηματικής μείωσης με αντίστοιχες «μονάδες» ανοιχτού διαλόγου.
Π.χ. Στους αγρότες, αντί επιδότησης η αποζημίωσης, θα καταβάλλονται δεμάτια, καφάσια η σακιά

( αναλόγως του είδους του παραγόμενου γεωργικού προϊόντος) «ανοιχτού διαλόγου». Την ακριβή ποσότητα θα την προσδιορίζει τριμελής επιτροπή, από 5 – 6 άτομα, που θα ορίσει ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Καχριμάκης.
Οι στρατιωτικοί θα αντικαταστήσουν το απολεσθέν εισόδημα με κάποιες δεσμίδες, (οι μάχιμοι), γαλόνια και σιρίτια (οι επιτελικοί) «ανοιχτού διαλόγου». Κάτι που θα καθορίσει ο κ. Ε. Βενιζέλος. (αυτός σαν συγκεντρωτικός χαρακτήρας «καθαρίζει» μόνος του).
Οι τελωνειακοί θα πάρουν συμπλήρωμα κάποια «κοντέηνερ ανοιχτού διαλόγου» και οι εφοριακοί, που πληρώνουν ακριβότερα τη νύφη, θα πάρουν μπόλικους «φακέλους ανοιχτού διαλόγου».
Οι μηχανικοί του δημοσίου κάποια «κυβικά ανοιχτού διαλόγου», οι γιατροί του ΕΣΥ θα αποζημιωθούν, αναλόγως, σε δισκία, ενέσεις η …. κλύσματα «ανοιχτού διαλόγου» και πάει λέγοντας !!
Οι νοικοκυρές, εννοείται, ότι θα εισπράξουν την αναλογούσα μερίδα «ανοιχτού διαλόγου» με το "καλάθι" και οι συνταξιούχοι σε καντάρια "υπερηφάνειας" !
Όλοι οι υπόλοιποι, παραδουλεύτρες, οικιακοί βοηθοί, εποχιακοί εργάτες, ανασφάλιστοι, λαθρομετανάστες και άνεργοι θα τακτοποιηθούν πλήρως με «κουπόνια ανοικτού διαλόγου» τα οποία θα διανέμονται δωρεάν και αφειδώς, μερίμνη του Υφυπουργού κ. Κουτρουμάνη !
Τελικά, όλοι θα εισπράξουν μπόλικο «ανοιχτό διάλογο» και θα ικανοποιηθούν πλήρως !
Οπότε η ανάνηψη των οικονομικών και του κύρους της χώρας σε συνδυασμό με την ευημερία του λαού μπορεί να θεωρείται, πλέον, δεδομένη !
Και, εννοείται, ότι καταλαβαίνετε σε ποιόν θ’ απονεμηθεί το προσεχές Νόμπελ Οικονομίας η, τουλάχιστον, μιά έδρα στην Ανωτάτη Εμπορική, τιμής ένεκεν !

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ, ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ, Ω ΕΜΦΥΛΙΕ !

Σχολιασμοί

Τελικά, γιά την αριστερά η έννοια «εμφύλιος» είναι σκοπός ζωής. Μία ψύχωση. Κυκλοφορεί στο αίμα της σαν παραισθησιογόνο. Από τότε που τέλειωσε ο γνήσιος στο Γράμμο και το Βίτσι άρχισαν να της δημιουργούνται στερητικά σύνδρομα. Γι’ αυτό και συνεχώς δημιουργεί διάφορες αντιπαλότητες γιά να συντηρεί το «πάθος» της με ότι πιο πρόχειρο βρίσκει, αφού ο ταξικός της αντίπαλος δεν ασχολείται πιά μ’ αυτήν σοβαρά. Και ο πιό εύκολος και προσιτός δρόμος είναι η δημιουργία αντιπαλοτήτων μέσα στους κόλπους της. Κολιγιάννης κατά Ζαχαριάδη, ΚΚΕ εσ. κατά ΚΚΕ εξ., ΚΚΕ κατά ΣΥΝ, ΣΥΝ κατά ΣΥΡΙΖΑ, και πάει λέγοντας. Κοκορομαχίες γιά ασήμαντες ψιλοδιαφορές. Υψίστης, γι’ αυτούς, πολιτικής σημασίας αλλά μεγάλης ανοησίας γιά όλους τους απ’ έξω. Σήμερα μάλιστα, με τον εμπλουτισμό της από νέο κόσμο, καλομαθημένους αργόσχολους γιάπηδες του καναπέ, της φραπεδιάς, της πατρικής χρηματοδότησης και της υψηλής θολοκουλτούρας, το παιχνίδι άνοιξε. Δημιούργησαν ένα πλήθος «συνιστωσών» (sic) βαφτισμένων με συνδυασμό 3 – 4 κεφαλαίων αρχικών, αρλουμποειδών εννοιών και μέσω ακαταλαβίστικων η δυσνόητων φράσεων προσπαθούν, ομφαλοσκοπούντες, όχι να συμβάλλουν θετικά στα πολιτικά δρώμενα του τόπου αλλά να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου. Και η πολιτική τους βυζαντινολογική «κολοκυθιά» καλά κρατεί.
Σήμερα, ενώ γύρω τους ο κόσμος χάνεται και μαζί η ιστορική ευκαιρία της αριστεράς να τοποθετηθεί με προτάσεις, συντεταγμένα, ρεαλιστικά κι εποικοδομητικά, στα προβλήματα της χώρας. Αυτό που τους απασχολεί είναι ο….Κουβέλης. Το μείζον θέμα γι’ αυτούς είναι η στάση στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η διαφωνία του Κουβέλη . Αυτό τους μάρανε !
Αφού, ούτως η άλλως, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν συμφωνήσει επί του θέματος και τη γνώμη τους την έχουν …γραμμένη. Εδώ ο κόσμος χάνεται και το… χτενίζεται.
Γι’ αυτό ο κόσμος τους γυρίζει τη πλάτη και τους έχει μετατρέψει σε…. «στενό οικογενειακό κύκλο» !
Δυστυχώς, δεν ζει σήμερα ο Μαρκ Τουαίν γιά να επαναλάβει, καλούμενος ειδικά σε κάποια «ολομέλειά» τους, το μνημειώδη λόγο που εκφώνησε το 1879 στο Παρίσι στο «Stomach Club». Αναζητείται νέος, έστω λιγότερο ταλαντούχος !

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Το δράμα της Αιτής

Προτάσεις

Άκουσα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ γιά τη σπουδαία και συγκινητική διοργάνωση της Δευτέρας. Το μαραθώνιο αγάπης και συμπαράστασης στο φοβερό δράμα που ζει αυτή η μικρή, φτωχή και ταλαίπωρη χώρα.
Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει καθ’ όσον το ελληνικό φιλότιμο έβγαινε πάντα μπροστά από κάθε δική του οικονομική στεναχώρια και κάθε άλλη προτεραιότητα, όταν έπρεπε να βοηθήσει κάποιον που ήταν σε χειρότερη μοίρα. Αυτό γιά τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού πλην μιάς ελαχίστης μερίδας , η οποία ενώ παίρνει μέρος ανακοινώνοντας πομπωδώς τεράστιες προσφορές, γιά να εισπράξει το θαυμασμό, το χειροκρότημα και τη διαφήμιση, μετά... το σκέφτεται καλύτερα και την «κάνει» κοπάνα με πλάγια πηδηματάκια ! Δεν δίνει ούτε «τσεντέσιμο» ! Και κανείς δεν πέρνει χαμπάρι τίποτα. Μένουν μόνο τα "ζήτω"!
Η στήλη θα πρότεινε, όλοι αυτοί οι «γενναιόδωροι φιλάνθρωποι» που προσφέρουν «φούσκες» γιά να εισπράξουν έπαινο, να καταγράφονται και ο κατάλογος να δημοσιευθεί. Όχι αυτοί που δίνουν, αλλά αυτοί που δεν δίνουν ενώ είπαν ότι θα δώσουν ! Κι αυτό να ανακοινωθεί από πριν, έτσι γιά να ξεχωρίσει, έγκαιρα, η ήρα από το στάρι.

Το νέο "ΟΧΙ"

Επικαιρότης

Σήμερα το πρωί, η στήλη δοκίμασε τη μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων χρόνων, σε επίπεδο πολιτικών ακουσμάτων. Και μάλιστα από στόματος γυναίκας Υπουργού.
Το «γυναίκας» σημειώνεται όχι γιά να μειώσει, αλλά αντιθέτως να υπερτονίσει κάτι που οι πολλοί θεωρούν, κακώς, ανδρικό προνόμιο. Το θάρρος και τη παρρησία.
Και μάλιστα από υπουργό που δεν την «έπιανε» το μάτι μου. Την κ. Κατερίνα Μπατζελή.

Απάντησε μ’ ένα ξερό, κοφτό και κατηγορηματικό «ΟΧΙ» σε κάποιες οικονομικές απαιτήσεις των αγροτών, γράφοντας Ιστορία αλλά και παλιά της τα γοβάκια κάθε «πολιτικό κόστος».
Από την εποχή που, μαθητής, διερχόμενος από την Ομόνοια γιά να πάω σπίτι μου και άκουσα από κάποιο μπαλκόνι τον αείμνηστο Κ. Καραμανλή, βγάζοντας προεκλογικό λόγο να δηλώνει ξεκάθαρα,

- Και να ξέρετε, θα σας βάλω φόρους !, δεν ξανάκουσα ποτέ από στόματος πολιτικού δυσάρεστη κουβέντα.
Θεωρώ την, εν λόγω, Κυρία, πέρα από κάθε πολιτική τοποθέτηση, φωτεινό παράδειγμα πολιτικού σθένους και παρρησίας. Δείγμα απόλυτης συνειδητοποίησης του οικονομικού προβλήματος της χώρας, αταλάντευτης πολιτικής γραμμής και πλήρους περιφρόνησης στις συνέπειες της πολιτικής της καριέρας την οποίαν θυσιάζει γιά το συμφέρον του τόπου.
Μετά την έκπληξη , η στήλη υποκλίνεται και υποβάλλει τα σέβη της στη πολιτικό και τη γυναίκα.
«Εκ γυναικός τα κρείσσω..» !

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Νυν υπέρ πάντων ο (ποδοσφαιρικός) αγών !

Θέσεις - Απόψεις

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σοβαρό θέμα, με βάση τα ποσά που τζιράρει και τον κόσμο που κινητοποιεί, γιά να το πάρουμε στ’ αστεία. Και πολύ αστείο, με βάση τα καμώματα των παραγόντων, των διοικήσεων και των οργανωμένων οπαδών, γιά να το πάρουμε στα σοβαρά. Πάρτε παράδειγμα αυτά που συμβαίνουν στην ΠΑΕ της ΑΕΚ. Έχει βεβαιωμένα χρέη 32,6 εκατομμύρια ευρώ και βραχυπρόθεσμο συνολικό άνοιγμα 55.9 εκατομμύρια. (Με βάση έκθεση ορκωτών λογιστών). Στο ταμείο της δεν υπάρχει «σάλιο», κατά τη μνημειώδη φράση του συμπαθέστερου Υπουργού της παρούσης Κυβέρνησης, του κ. Α. Λομβέρδου. Και δεν υπάρχει διάθεση από κανένα, ιδίως τέτοια εποχή, να βάλει το χέρι στη τσέπη και να πετάξει στο σύγχρονο «πίθο των Δαναΐδων» μιάς μπατιρημένης επιχείρησης τόσο μεγάλο ποσόν. Γιατί, απλούστατα, σήμερα δεν υπάρχουν κορόιδα τόσο μεγάλου οικονομικού βεληνεκούς.
Κι ας ωρύονται μερικοί «κάφροι» οπαδοί. Γιά την ΑΕΚ το ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος «τρελός λεφτάς» να πετάξει στο ποδοσφαιρικό Καιάδα τόσο πολλά και «σπανίζοντα» χρήματα. Και τέτοιοι, σίγουρα, δεν υπάρχουν πιά. Γιατί αν είσαι τρελός δεν έχεις λεφτά, κι αν έχεις λεφτά δεν είσαι τρελός να τα σκορπάς σε ελληνικές ΠΑΕ που αποτελούν πρότυπα εταιρειών «ζημιοσκοπικού» χαρακτήρα ( νεολογισμός, κατά τον «κερδοσκοπικό» χαρακτήρα ). Και απαιτούνται ιδιαίτερα «βίτσια» γιά ν’ ασχολείσαι με τέτοιου είδους επιχειρήσεις ! Κόκκαλης, Πατέρας, Βαρδινογιάννης και λίγοι ακόμη μεγιστάνες παίζουν το παιχνίδι σε ψηλότερο επίπεδο. Ο κοινός νους της στήλης αδυνατεί να ανιχνεύσει το σκεπτικό τους. Θεωρεί όμως βέβαιο ότι κάπου αποβλέπουν και σίγουρα δεν ζημιώνονται. Οι «δευτεροκλασάτοι» παράγοντες, τέως άσημοι και άγνωστοι, αλλά ναρκισσευόμενοι στο άκουσμα «κ. Πρόεδρε», αποτελούν λιανοτάρι που δεν αντέχει στο χοντρό και συνεχές παιχνίδι υψηλού επιπέδου. Μπαίνουν στο χορό γιά λίγο, βάζουν μερικά χρήματα, ζεσταίνουν λιγάκι τη προεδρική καρέκλα κι αφού χαρούν κι αυτοί το προεδριλίκι και τη διασημότητα, για ένα - δυό φεγγάρια, σβήνουν σαν πυροτέχνημα, απότομα όπως άναψαν. Και τη κοπανάνε νύχτα, κάτω από τη χλεύη, το ανάθεμα και τους προπηλακισμούς των χουλιγκάνων οπαδών τους. Τους τελευταίους το μόνο που τους νοιάζει είναι «να σκίζει η ομαδάρα» ! Θρύλοι, γίγαντες, θεοί, ημίθεοι, ήρωες και άλλες σαχλές μεγαλοστομίες που ξεφτιλίζουν τους όρους ! Η ιστορία του συλλόγου και η τιμημένη φανέλα του ! Άσχετα αν, τώρα, 9 από τους 11 που την φορούν είναι ξένοι μισθοφόροι. Γυρολόγοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που ξεπέφτουν στα ποδοσφαιρικά τους στερνά κατά δω γιά μιά τελευταία αρπαχτή και επικόλληση των τελευταίων επαγγελματικών τους ενσήμων.
Το κεφάλαιο «ποδόσφαιρο» αποτελεί το πιό οφθαλμοφανές, ίσως, παράδειγμα της κοινωνικής σήψης, διαφθοράς, κερδοσκοπίας και αλητείας που υπάρχει κι αλωνίζει στη χώρα. Γιατί τα πλείστα των χαρακτηριστικών του δεν μπορούν να κρυφτούν. Τα βλέπουν όλοι, αλλά και τα κρυφά του βγαίνουν στα φόρα κάποτε (μέχρι και γιά στημένους αγώνες μας «κράξανε» στην ΟΥΕΦΑ).
Αλλά χρειάζεται, βλέπεις, αφού αποτελεί, εκτός από ακατάλυτη δύναμη (μέχρι αγροτικά μπλόκα διασπά) και το δημοφιλέστερο αφιόνι του λαού. Σάκος του μποξ γιά την εκτόνωση της εκχειλίζουσας βίας και παράγων αποπροσανατολισμού από τα ζέοντα λαϊκά προβλήματα. Έχουμε καταντήσει να διαθέτουμε περισσότερες αθλητικές (σωστότερα, «οπαδικές ποδοσφαιρικές») εφημερίδες, παρά πολιτικές.
Και, εν κατακλείδι, να πει κανείς ότι διαθέτουμε ποδόσφαιρο κάποιας αξίας που παρέχει θέαμα σπουδαίο, κομμάτια να γίνει. Όμως το αποτέλεσμα είναι πενιχρότατο. Τρίχες !
Τελικά, ποδοσφαιρικά «είναι οι προσπάθειές μας των συφοριασμένων», γιά να θυμηθούμε και λίγο τον Καβάφη που δεν ξέρω αν έπαιζε ποδόσφαιρο στα νιάτα του, θα σας γελάσω. Σίγουρα όμως δεν διοικούσε ΠΑΕ !

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

H OΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Σχολιασμοί

Θαυμάστε ύφος και ήθος εξουσίας. Θαυμάστε στυλ. Ο γνωστός γιά την αμετροέπειά του, ερασιτέχνης οινοπαραγωγός, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε σε ανοιχτή δημόσια συγκέντρωση, μεταξύ άλλων ευφυολογημάτων και τον εξής ατράνταχτο, δημοκρατικά, αφορισμό. (Όχι, δεν τα είπε στην εκπομπή «Η Κυβέρνηση στο καναπέ σας». Εκεί, συνήθως κοιμάται).
-- « Σ’ όποιον αρέσουμε, γιά τους άλλους δε θα μπορέσουμε» !
Επειδή το ύφος, όταν τα έλεγε αυτά, και η εν γένει οπτική του εικόνα δεν προδίκαζε χρήση της οινοπαραγωγής του, σε βαθμό ικανό να δικαιολογεί τέτοια λόγια, το γεγονός θα πρέπει να αποδοθεί σε μιά γενικότερη λεπτότητα και ευαισθησία που πλημμυρίζει την αγνή του καρδούλα, παρά τα φαινόμενα, η οποία κρύβεται επιμελώς κάτω από την ισχυρή και παχύτατη , έναντι του ψύχους, θωράκισή της

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

"Αγρότες μόνοι ψάχνουν " !

Γιά γέλια και γιά κλάματα

Για πρώτη φορά η στήλη παρακολουθεί τόσο προσεκτικά όλο αυτό το τζέρτζελο που γίνεται, σε ετήσια βάση, με τους αγρότες. Τα μπλόκα, τους αποκλεισμούς των εθνικών οδών και τα πάσης φύσεως αιτήματά τους. Και τελικά διαπιστώνει ότι το αγροτικό πρόβλημα, στο σύνολό του, είναι τόσο περίπλοκο και σύνθετο και οι πιθανότητες επίλυσής του τόσες όσες και οι πιθανότητες επίλυσης του δήλιου προβλήματος. Κάθε μπλόκο και διαφορετικά ζητούμενα. Μύλος ! Απλώς όλη αυτή η επαναστατική γυμναστική με τα τρακτέρ, τα πανό και τα μπλόκα τελειώνει μόλις τσιμπολογήσουν κάποια έξτρα επιδότηση, καθένας με την επιχειρηματολογία του και… άντε πάλι από χρόνου !
Η μόνη διαφορά του φετινού σκηνικού είναι η ευειδέστατη κυρία Υπουργός της , διά βίου, Γεωργίας (η όπως αλλιώς λέγεται τώρα, μακρόσυρτα, το Υπουργείο της).
Από όλα τα , διά τηλεοράσεως, λεχθέντα προκύπτει ένα απίθανο αλαλούμ μονολόγων, μεταξύ αιτημάτων των αγροτών και απαντήσεων της κ. Υπουργού, της οποίας ο κλασικός πασοκικός λόγος, ασαφής, γενικόλογος και αποπροσανατολιστικός θυμίζει έντονα τον ιδρυτή της παράταξης, γνήσιο πολιτικό κατάλοιπο του οποίου αποτελεί η κ. Υπουργός. Δηλαδή λέει πολλά χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τίποτα ! Το μόνο σαφές, αδιαμφισβήτητο και απολύτως κατανοητό γεγονός στο φετινό χάος των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι η μετ΄ επιτάσεως απαίτηση των αγροτών να έρθει η κ. Υπουργός σε άμεση επαφή με τα ό ρ γ α ν ά τους !
Συμπερασματικά, η στήλη κατανοεί πλήρως τη μαζικότητα των αγροτικού κινήματος και το βάσιμο του συγκεκριμένου αιτήματος ! Διότι, πώς να το κάνουμε, άλλο η φάτσα του κ. Χατζηγάκη και άλλο της κ . Μπατζελή. Επί τέλους, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα !

ΥΓ. Η στήλη διαθέτουσα μία λεμονιά, τρεις πορτοκαλιές, μία μουσμουλιά και πέντε ρίζες ελιές σκέφτεται σοβαρά να δηλώσει αγρότης να προετοιμάσει το «συνδικαλιστικό» της όργανο και να ζητήσει, επειγόντως, συνεύρεση !

(Ναι, ναι, ξέρει καλά ελληνικά, γιά όσους γνωρίζουν επίσης !)

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Υπερβολικά αιτήματα

Γιά γέλια και γιά κλάματα

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ

Το ακούσαμε κι αυτό.
Μιά και η σοβαρότητα της κατάστασης και ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζεται έχει κάνει τα νεύρα μας να χάσουν κάθε ελαστικότητα και να περάσουν, από εντατικής απόψεως, στη πλαστική περιοχή, το μόνο μας καταφύγιο και όπλο είναι το χιούμορ.
Χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ στις 9 το βράδυ ο εκπρόσωπος των αγροτών της Θήβας με όλο εκείνο το τουπέ που του δίνει το «αξίωμά» του και η δεκάλεπτη δημοσιότης που του αναλογεί, ζητούσε επίμονα από την Υπουργό Γεωργίας (η όπως αλλιώς λέγεται σήμερα), διά λογαριασμό των αγροτών, «να έρθει σ’ επαφή με το όργανό τους» ! ! !
Η κυρία Υπουργός βεβαίως, προς τιμήν της, το αποφεύγει ! Όλα τα πράγματα έχουν, επί τέλους, κι ένα κάποιο όριο !

Καλά λένε, "δώσε θάρρος στο χωριάτη...." !

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

GALLOP ! ! !

Επικαιρότης

Εν όψει της κρισιμότητας της κατάστασης της χώρας και της αναγκαιότητας λήψης, επειγόντως, μέτρων διά την σωτηρία της, και με δεδομένο ότι άρχισε πάλι η πλημμυρίδα δημοσκοπήσεων (σε δουλειά να βρισκόμαστε) η στήλη ανέθεσε εις την παγκοσμίου κύρους συνεργάτιδα εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία και στο παρελθόν της παρέσχε τις εγκυρότερες δημοσκοπήσεις της αγοράς (παραπομπή σε παλαιότερες αναρτήσεις προς επιβεβαίωση), «Kyra Maria Coffee Teller Research Enterprises SA» τη διερεύνηση της κοινής γνώμης διά της υποβολής 12 κρισίμων ερωτημάτων.
Περατωθείσης επιτυχώς της έρευνας η στήλη αναρτά, υπερηφάνως, τα αποτελέσματα.

1) Τι αισθάνεστε από τη νέα κυβέρνηση κατά τις πρώτες 100 ημέρες της.
α) Ικανοποίηση, 49,3 %
β) Κατενθουσιασμένοι, 85,4 %
γ) Ελαφρύ τσούξιμο … πίσω, 124,7 %

2) Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει η περίοδος της νέας λιτότητας
α) Το έτος 2013, 42,3 %
β) Το έτος 2453, 74, 6 %
γ) Το έτος 3223, 135,4 %

3) Ποία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας σήμερα
α) Ο εκλογικός νόμος, 58,3 %
β) Ο Καλλικράτης, 74,3%
γ) Η ελληνοποίηση των λαθρομεταναστών, 98,1 %

4) Πως μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεργίας
α) Να προσληφθούν όλοι οι άνεργοι στο Δημόσιο, 85,8 %
β) Να μεταναστεύσουν στις γύρω χώρες ( Αλβανία, Βουλγαρία, κλπ ), 57,3 %
γ) Να συνταξιοδοτηθούν από τα 32 οι άντρες και από τα 28 οι γυναίκες, 89,2 %

5) Που στοχεύουν τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης
α) Στη σωστή κατεύθυνση, 75,6 %
β) Σε λάθος κατεύθυνση, 57,2 %
γ) Στο …. πισινό μας, 98, 7 %

6) Ποία κατά τη γνώμη σας είναι η πρώτη προτεραιότης της Κυβέρνησης
α) Μείωση μισθών και συντάξεων, 68,7 %
β) Φτηνές μεταγραφές ποδοσφαιριστών, 78.2 %
γ) Να επανεκλεγεί, 125,3 %

7) Πως αντιμετωπίζεται η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς
α) Μας δείχνουν με το δάχτυλο, 85,4 %
β) Μας κουνάν, απειλητικά, το δάχτυλο, 76,7 %
γ) Μας βάζουν δάχτυλο, 99, 8 %

8) Πόσες, θα πρέπει να είναι οι κατώτερες αμοιβές των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.
α) 18.325 ευρώ μηνιαίως, 58,7 %
β) 25. 677 ευρώ, μεικτές, 69,3 %
γ) 100.326 ευρώ, καθαρές, 85,5 %

9) Τι εκφράζει η δήλωση του κ. Α. Λομβέρδου « δεν υπάρχει σάλιο» !
α) Ειλικρίνεια και παρρησία, 88,4 %
β) Άδεια Ταμεία, 75,2 %
γ) Προτροπή προς χρήση βαζελίνης, 102,7 %

10) Α) Τι πρέπει να γίνει με το φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών
α) Να καταργηθεί, 12,4 %
β) Να μειωθεί στο μισό, 38,7 %
γ) Να τετραπλασιαστεί, 98, 2 %
Β) Και στα τσιγάρα ;
α) Να καταργηθεί εντελώς, 54,6 %
β) Να διανέμονται δωρεάν, 75,7 %
γ) Να δεκαπλασιαστεί χάριν απλούστευσης, 96,1 %

11) Τι σημαίνει η συνεχής παλινδρόμηση στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων
α) Καλύτερη μελέτη στόχευσης, 47,2 %
β) Δυσκολίες «διείσδυσης», 65,8 %
γ) Αργή εκσπερμάτωση, 98,4 %

12) Ποία η άποψή σας γιά τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου
α) Να μειωθούν στο ήμισυ, 87,4 %
β) Να τριπλασιαστούν, 52,3 %
γ) Να καταργηθούν εντελώς, 96,4 %

ΥΓ. Χάριν οικονομίας χώρου και χρόνου η στήλη δημοσιεύει μόνο τις 3 επικρατέστερες απαντήσεις εκάστου ερωτήματος.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

Θέσεις - Απόψεις

Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Οι πειραματισμοί, οι αυτοσχεδιασμοί και οι παλινδρομήσεις σπρώχνουν τη χώρα βαθύτερα στο χάος. Σε λίγο η λαϊκή οργή θα έρθει να ολοκληρώσει τη καταστροφή. Απαιτούνται άμεσες λύσεις με αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου πολιτικού στελεχιακού δυναμικού της χώρας.
Η ελαχιστότητα του μωροφιλόδοξου κ. Παπανδρέου του οποίου οι ηγετικές ικανότητες εξικνούνται, το πολύ, μέχρι δευτεροκλασάτο Υπουργείο και η ανεπάρκεια του νεοεκλεγέντος κ. Σαμαρά εγγυώνται γιά ότι χειρότερο σενάριο έχει διατυπωθεί.
Η κρίση υπερβαίνει τις μικροπολιτικές και κομματικές αντιπαλότητες καθώς και την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.
Το μόνο, εκ των ενόντων, κυβερνητικό σχήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το τόπο, με την μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή συναίνεση είναι μιά υπερκομματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον μόνο σώφρονα και ψύχραιμο τεχνοκράτη πολιτικό άνδρα, τον οποίον διαθέτει η χώρα, τον κ. Κ. Σημίτη. Με την συμμετοχή του κ. Κ. Καραμανλή και την αυστηρή επιλογή προσώπων από όλο το πολιτικό φάσμα, που θα διαθέτουν τη πολιτική ευθύτητα, λεβεντιά και ειλικρίνεια ενός κ. Λομβέρδου και θα μπορέσουν να προχωρήσουν αγνοώντας το πολιτικό κόστος στις αναγκαίες αποφάσεις. Η στήλη ελπίζει να πρυτανεύσει, επί τέλους, η ψυχρή λογική. Το μόνο ζητούμενο η μεθόδευση γιά να κρατηθούν τα προσχήματα. Τρομάρα μας !

"ΟΛΙ" ΡΕΝ και "ΣΤΑΝ" ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Θέσεις - Απόψεις

Καλά, είναι δυνατόν να μην έχει γίνει ακόμη αντιληπτή από σύμπασα την ελληνική κοινωνία η πρωθυπουργική ανεπάρκεια. Πως είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος που γιά να πει, έστω, καλημέρα θα πρέπει να συμβουλευτεί γραπτό κείμενο, να κυβερνήσει το κλυδωνιζόμενο καράβι της χώρας μέσα σ’ αυτή τη φουρτούνα.
Άβουλος και διστακτικός προσπαθεί να ισορροπήσει, ζαλισμένος και πελαγωμένος από το πλήθος και το μέγεθος των προβλημάτων. Παρακολουθεί αμήχανος τις αντιφατικές και διασταυρούμενες απόψεις όλων των ειδών και αποχρώσεων, που ο κάθε άσχετος «αρμόδιος» εκτοξεύει πειραματιζόμενος, μέσα στην αναμπουμπούλα, και εκμεταλλευόμενος τη παραζάλη, το μούδιασμα και την αδυναμία αντίδρασης του μισολιπόθυμου λαού.
Ο συνειρμός που προκαλεί το όνομα του αντικαταστάτου του κ. Αλμούνια είναι αναπόφευκτος, όπως και οι «νέες περιπέτειες» που θ’ ακολουθήσουν. Με μόνη διαφορά ότι τα καμώματα του καλοκάγαθου ανθρωπάκου με το μουστακάκι και το χαζό ύφος, παρ’ ότι εξ ίσου κωμικά με τα αντίστοιχα του πρωτότυπου, θα έχουν τραγικές συνέπειες σ’ έναν ολόκληρο λαό.
Προς στιγμήν τα διάφορα ΜΜΕ καταφέρνουν και μισοκρύβουν τη «γύμνια του βασιλιά», στρογγυλεύοντας και εξωραΐζοντας, αλλά γιά πόσο ακόμη.

ΜΠΙΡΜΠΙΛΟΣΗΜΑ

Θέσεις - Απόψεις

Η νεαρά Υπουργός, (συγγραφεύς των Πρωθυπουργικών λόγων), των πολεοδομικών και περιβαλλοντογικών αναστατώσεων, μέχρι τώρα εκινείτο μεταξύ αιθεροβασίας και ανοησίας. Με βάση ανώτερες σπουδές, σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος και όλες τις πρωτοποριακές οικολογικές θεωρίες κινείται στη θεωρητική σφαίρα των σπουδών της και τις πειραματικές εφαρμογές μεθόδων που η πρακτική τους εξαργύρωση απαιτεί χρόνο σταδιακής εφαρμογής, περαιτέρω έρευνα και, πάνω απ’ όλα πόρους που στη παρούσα περίοδο δεν υπάρχουν και, άρα, αποτελούν άκαιρη και περιττή πολυτέλεια γιά τα οικονομικά της χώρας. Διαπράττει το ίδιο λάθος που κάνουν όλοι οι περισπούδαστοι «καθηγητάδες» που λειτουργούν, ξεκομμένοι από τη σκληρή πραγματικότητα, προσκολλημένοι με παρωπίδες στις θεωρίες και τις διατριβές τους κάνουν ασκήσεις επί χάρτου.
Του λοιπού, εξελίσσεται σε πολύ επικίνδυνο τρωκτικό γιά το απισχασμένο πορτοφόλι του κάθε πολίτη.
Την πιο ακατάλληλη στιγμή διαλέγει γιά να εφαρμόσει , πειραματικά και αψυχολόγητα, ελέγχους ενεργειακής συμπεριφοράς υφισταμένων κτιρίων. Θεσπίζει άκαιρα "πιστοποιητικά" και διάφορα "παντεσπάνια" που τα συνδέει με τη πώληση και ενοικίαση του κάθε διαμερίσματος μέσω επιτροπών, ελέγχων και διαφόρων διαδικασιών γνωστής από το παρελθόν φερεγγυότητος και τρόπου λειτουργίας. Κάτι που, πλην του αναμφισβήτητου κινήτρου μικροσυναλλαγής και διαφθοράς, λόγω των οικονομικά χαλεπών καιρών, θα δημιουργήσει άσκοπη και ατελέσφορη αναστάτωση, αλλά και ένα, επί πλέον, χαράτσι γιά την πολλαπλά και πανταχόθεν πληττόμενη ακίνητη ιδιοκτησία.
Και δεν τελειώνουν εκεί οι φαεινές ιδέες της ρηξικέλευθης Υπουργού. Ετοιμαστείτε γιά απόψεις που ρίχνουν στο Καιάδα της άσκοπης σπατάλης τις δαπάνες του πολύπαθου Αχελώου καθώς και την επαναφορά της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων με «τάχα» συνταγματική κάλυψη αλλά με αγριότερο χαράτσι.
Γιά το τελευταίο κρατείστε σημείωση. Στο μέλλον θα γελάσουμε καλά ! ( Εκτός αν τυγχάνετε ιδιοκτήτες τέτοιου χώρου, οπότε μάλλον θα κλάψετε γοερά ).
Σίγουρα η, κατά τη γνώμη μου, σύντομη θητεία της κ. Μπιρμπίλη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κλπ. δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ράβε, ξήλωνε, το ανάγνωσμα !

Επικαιρότης

Καποδίστριας και Καλλικράτης

Η στήλη δεν έχει ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα και δεν έχει σαφή άποψη. Το μόνο που θυμάται από παλιά είναι ότι, κάποιοι κάποτε, εκόπτοντο γιά αποκέντρωση και ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με πύρινους λόγους και πλήθος επιχειρημάτων προπαγάνδιζαν τη μεταφορά και μεταβίβαση των «αποφάσεων» στο τόπο του ενδιαφέροντος, δηλαδή στις τοπικές κοινωνίες. Και έτσι έγινε. Τώρα μας λένε άλλα. Και φαλκιδεύοντας, σιγά σιγά, την αποκέντρωση μας ξαναγυρίζουν στη συσπείρωση της εξουσίας και τη συγκέντρωση μικρότερων δημοτικών μονάδων σε μεγαλύτερες. Πάλι γιά το καλό μας ! Άρα το πείραμα της αποκέντρωσης απέτυχε, η τσαπατσουλιά και κακοδιοίκηση απλώθηκε και διαχύθηκε απ’ άκρου σε άκρο στην επικράτεια και οι μεταφερθέντες πόροι κατασπαταλήθηκαν άσκοπα. Κι έτσι, μοιραία, ξαναγυρίζουμε στο μοντέλο της κεντρικής διοίκησης. Ράβε, ξήλωνε !
Πιθανότατα μιά τέτοια επιστροφή να εγκλείει και πολιτικές σκοπιμότητες εν όψει επερχομένων δημοτικών εκλογών. Όμως ακούγοντας ότι γιά το όλο εγχείρημα χρειάζονται κάμποσα δις ευρώ, πολύ αμφιβάλλω αν οι καιροί προσφέρονται γιά τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. Βεβαίως ομιλούν γιά μακροπρόθεσμες οικονομίες στο λειτουργικό κόστος των δήμων, αλλά το κόστος των αλλαγών θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα. Οπότε…..

Γειά σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω

Σχολιασμοί

Συνοχή και Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχει χειρότερη προσβολή του νευρικού σου συστήματος από το ν’ απευθύνεσαι σε αρμόδιο, να του λες το πόνο σου αναζητώντας λύση κι αυτός να σε δουλεύει.
Προχθές, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, κάποιοι ταλαίπωροι καταστηματάρχες του κέντρου των Αθηνών ενώ διατυμπάνιζαν απελπισμένοι στους κυβερνητικούς αρμόδιους την ανασφάλειά τους από τη συσσώρευση εκεί εκατοντάδων πρεζάκηδων, μαύρων, πακιστανών και πλήθους κλεφταρέων και άλλων κακοποιών στοιχείων που έχουν μετατρέψει τα επαγγέλματά τους σε ρόλους «κασκαντέρ» αυτοί, δουλεύοντάς τους θρασύτατα, τους έλεγαν ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη σ υ ν ο χ ή και την α λ λ η λ ε γ γ ύ η !
Λόγω τιμής, το άκουσα με τα’ αυτιά μου !

Τη κατάσταση την εκτόνωσαν δύο ταμπλέτες «λεξοτανίλ», ξεχασμένες στο κομοδίνο μου.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Κυβερνητικοί παπατζηδισμοί

Σχολιασμοί

Η στήλη δεν στέκεται σ’ αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα που ανακοινώνονται, συζητούνται, τροποποιούνται η ανακαλούνται, σε καθημερινή βάση, διογκώνοντας το όργιο των φημών, της ανασφάλειας και αποπροσανατολισμού του λαού.
Επισημαίνει μόνο το γενικό τρόπο που κυβερνάται σήμερα ο τόπος. Προχειρότητες, ερασιτεχνισμοί, πειραματισμοί, αναδιπλώσεις, έλλειψη συντονισμού, πανικός, διγλωσσία και , πάνω απ’ όλα, έλλειψη ειλικρίνειας, καθαρού λόγου και παρρησίας. Περισσεύει η κουτοπονηριά και η εξαπάτηση στα χνάρια του παλαιοκομματισμού. Δηλαδή συμπεριφορές που ανταγωνίζονται επάξια την παντελή έλλειψη προγράμματος και σχεδιασμού σε άμεσο συσχετισμό με την ανικανότητα και ακαταλληλότητα των πλείστων των κυβερνητικών στελεχών.
Έσχατο καταφύγιο, παλαιό και δοκιμασμένο, η γνωστή παραδοσιακή πασοκική τακτική. Η καταφυγή στο ψεύδος, τη κοροϊδία και την υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού.
Και σαν κερασάκι στη τούρτα, η εκνευριστικά δουλική συμπεριφορά του συνόλου, σχεδόν, των ΜΜΕ, που γλύφοντας και λιβανίζοντας ανερυθρίαστα καλύπτουν, δικαιολογούν η «στρογγυλεύουν» κάθε αντιδημοτικό, αντισυνταγματικό και παράλογο μέτρο που σοφίζεται ο κάθε άχρηστος, πειραματιζόμενος στις πλάτες του λαού, «κυβερνητικός παράγων».
Βάζοντας, έτσι, σε δοκιμασία τη κοινή λογική, την πολιτική ηθική, την επαγγελματική δεοντολογία και την αντοχή του νευρικού συστήματος των Ελλήνων.
Χρήσιμο θα ήταν, μαζί με τα βαζάκια της βαζελίνης, να προμηθευτούμε και μερικά κουτιά «λεξοτανίλ». Θα χρειαστούν σίγουρα !

Αποδειξιολαγνεία και ψυχρή λογική

Σχολιασμοί

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει κάποτε ν’ αποκτήσουν φορολογική συνείδηση. Ευσεβής πόθος με πιθανότητες επιτυχίας όσες και το να βγει ο ήλιος απ’ τη…δύση !
Η δημιουργηθείσα ψύχωση με τις αποδείξεις λειτουργεί, μεν, προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η πρακτική τους χρησιμότητα αμφισβητείται σφόδρα. Στις μεγάλες, ειδικά, δαπάνες πολλές φορές ο καταναλωτής έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλο δίλημμα. Π.χ. όταν κληθεί να επιλέξει αγορά η υπηρεσία που του προσφέρεται προς 1000 ε με απόδειξη η 800 ε χωρίς απόδειξη δεν νομίζω ότι η πρώτη επιλογή έχει μεγάλη τύχη. Γιατί αποκλείεται η έκπτωση από το φόρο του, με την απόδειξη των 1000 ε, να είναι τόση. Χώρια που η όποια έκπτωση φόρου θα γίνει με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, περίπου ένα χρόνο μετά. Άρα τρέχα γύρευε. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση γλιτώνει, «εδώ και τώρα», διακόσα ευρουλάκια Και όλοι μένουν ικανοποιημένοι, πλην του κράτους. Δηλαδή η ιστορία με τις αποδείξεις είναι πολύ κακό γιά το τίποτα.
Όποιος πάρει απόδειξη, χωρίς δυσβάσταχτη επιβάρυνση, από γιατρό, δικηγόρο, υδραυλικό, συνεργείο αυτοκινήτων, να μου τρυπήσει τη μύτη. Πάλι στο «ψιλοκοκό» θα καταλήξει το πράγμα και πάλι το «λιανοτάρι» θα τη πληρώσει.
Κάτι άλλο θα πρέπει να σκεφτούν οι σοφοί «μαθητευόμενοι μάγοι» που αποφασίζουν.
Τελικά, ο μόνος κανόνας που ισχύει, πανελληνίως, είναι :«Όλοι θέλουμε να διορθωθούν τα πράγματα με μέτρα που θα ισχύουν γιά ….τους άλλους» ! Και, κυρίως, να μη θιγεί η τσέπη και τα «κεκτημένα» μας δικαιώματα !

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η ΨΥΧΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ( η, οδηγίες προς συνεπείς φοροφυγάδες )

Σχολιασμοί

Ζούμε σε καιρούς πονηρούς. Σε εποχές που η αυτοσυντήρηση σπρώχνει ενστικτωδώς στην εγρήγορση και την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και δυνατότητας γιά άμυνα και αυτοπροστασία.
Η όλη ιστορία των αποδείξεων και η ψύχωση που δημιούργησε το, μετά μανίας κυνήγι τους, μου θυμίζει, σαν περίπτωση ομαδικής παράκρουσης, ένα συμβάν στη Κίνα του Μάο.
Όταν, ξαφνικά, κατέβηκε στο κεφάλι του Μεγάλου Τιμονιέρη η ιδέα να πολλαπλασιάσει τη παραγωγή χάλυβα της Κίνας. Και ο κάθε ταλαίπωρος Κινέζος υποχρεώθηκε να στήσει στην αυλή του ένα μικρό χυτήριο και να λιώνει ότι κατσαρολικό διέθετε, μαζί με κρεβάτια, εργαλεία και κάθε άλλο σιδηρικό που του βρισκόταν πρόχειρο, προκειμένου η χώρα του ν’ αυξήσει τη παραγωγή σιδήρου !
Στα καθ’ ημάς τώρα, η καλλιεργηθείσα «αποδειξιομανία», σαν μέτρο, είναι απολύτως συμβατή με το προηγούμενο περιστατικό αλλά και τη γενική φιλοσοφία της Κυβέρνησης, εντασσόμενη στο γνωστικό αντικείμενο της, διά βίου, μάθησης των «μικρών μάγων» που την απαρτίζουν, στου κασίδη το κεφάλι !
Κοντολογίς, αποτελεί μέτρο αμελέτητο, ανεφάρμοστο και, κυρίως, ατελέσφορο. Πολύ κακό γιά το τίποτα. Προχειρότητες, πειραματισμοί και σπασμωδικές ενέργειες που πίσω από τη «κουτοπονηριά» της τακτικής ( ο αγοραστής να κυνηγάει το πωλητή, επ' ωφελεία του αδυνατούντος, προς τούτο, κράτους ) προδίδει και μεγάλη αφέλεια.
Η όλη ιστορία θα «τζιράρει» γύρω στα 8 – 10 δισεκατομμύρια «χαρτάκια – αποδείξεις» που θα χρησιμοποιηθούν από τους φορολογούμενους γιά μείωση του φόρου τους. Τα πλείστα εξ αυτών εκδίδονται από ταμειακές μηχανές που λειτουργούν με ειδικά μελάνια, νομίζω λέγονται «θερμικά», τα οποία σε λίγους μήνες γίνονται αόρατα, εξατμίζονται !
Η στήλη καταθέτει, εντελώς πρόχειρα, δύο απλά κόλπα, μέσα στο πλήθος όσων ακόμη θα σκαρφιστούν οι επιτήδειοι, που μπορεί να γίνουν εργαλεία «κατασκευής» πλαστών δικαιολογητικών, άρα φοροαποφυγής.
1) Με βάση μία υπαρκτή απόδειξη καταγράφεται στη λίστα που θα συνυποβάλλει ο φορολογούμενος με τη φορολογική του δήλωση και πλήθος άλλων ψευδών δαπανών του ιδίου, τάχα, προμηθευτού. Τυχαίοι αριθμοί, τυχαίες ημερομηνίες και επιθυμητά ποσά.
2) Μία υπαρκτή απόδειξη φωτοτυπείται και διανέμεται σε συγγενείς και φίλους γιά παράλληλη χρήση από πολλούς φορολογούμενους.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι, πως μπορούν ν’ αποκαλυφθούν τέτοιες κομπίνες μέσω, προφανώς, διασταυρώσεων που είναι πρακτικά αδύνατο να διενεργηθούν σε ένα τέτοιο κυκεώνα δισεκατομμυρίων αποδείξεων.
Είναι δυνατός ο συστηματικός έλεγχος σε όλο αυτό το χαρτομάνι που σχεδόν από το σύνολό του, εκτός όλων των άλλων, θα έχουν σβηστεί και τα αναγραφόμενα στοιχεία ; Και πως θα αποδειχθεί, στην απίθανη περίπτωση αποκάλυψης διπλής χρήσεως μιάς απόδειξης, ποιός είναι ο πραγματικός δικαιούχος και ποιός ο «μπαγάσας»;
Άρα, το μέτρο είναι διάτρητο και σαν τέτοιο, εξ ορισμού θνησιγενές και ανυπόληπτο, δεν μπορεί να αποδώσει. Γι’ αυτό, η στήλη πιστεύει, θα καταργηθεί σύντομα. Αποτελεί, απλώς, ένα πυροτέχνημα στη προσπάθεια αφύπνισης της φορολογικής συνείδησης των πολιτών, που είναι και το βασικό ζητούμενο. Κίνητρο και "μπαμπούλας" μαζί. Όμως η αφύπνηση αυτή δεν επιτυγχάνεται αν ο κόσμος δεν πεισθεί για τη αποτελεσματικότητα του κάθε νεοθεσπιζόμενου «μέτρου» και, κυρίως, γιά τη σοβαρότητα των προσώπων που του το «σερβίρουν».

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Νεόπλουτη ύβρις

Σχολιασμοί

Με πυροτεχνήματα, χλιδή και φανφάρες εγκαινιάστηκε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Ο ουρανοξύστης «Μπουρτζ Χαλίφα», ύψους 828 μ., στο Ντουμπάι.
Πολλά θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς, σχετικά, γι’ αυτή τη μεγάλη ασέβεια του Ανθρώπου προς το Δημιουργό.
Είναι πασίγνωστος ο «σουσουδισμός» όλων αυτών των νεόπλουτων εμιράτων που εκμεταλλεύονται άτσαλα και προκλητικά τη μεγάλη εύνοια που τους δώρισε η Φύση, με τα πετρέλαια που «φύτεψε» στο υπέδαφός τους και βάλθηκαν, αλαζονικά, να μπουν στο μάτι της ανθρωπότητος επιδεικνύοντας, ελλείψει οιουδήποτε άλλου πολιτιστικού στοιχείου, τα πολλά χρήματά τους.
Μια μικρή δράκα υπερφίαλων Αράβων βάλθηκαν να σηκώσουν μύτη και ανάστημα θαμπώνοντας τους, απανταχού της Γης ομοίας με αυτούς φιλοσοφίας, νεόπλουτους.
Μπαζώνουν εκτεταμένα τη θάλασσα, κατασκευάζουν μυθικής χλιδής συγκροτήματα κατοικιών γιά Κροίσους, έχτισαν το πιό κακόγουστης εσωτερικής διακόσμησης ξενοδοχείο του κόσμου, χαρακτηρισμένο 7 αστέρων (όταν η σχετική κλίμακα τελειώνει στα 5) και έστησαν τη πιο «καρακιτσάτη» τουριστική βιομηχανία με τεχνητές χιονοδρομικές πίστες στο μέσον της ζέουσας ερήμου ! Σπαταλώντας έτσι, άκριτα και άσκοπα, τα λεφτά τους.
Σε γενικές γραμμές με «σνομπίστικη» συμπεριφορά και με άλλοθι τα αμέτρητα πετροδολάρια που διέθεταν, εκμεταλλευόμενοι στίφη πειναλέων και εξαθλιωμένων εργατών από τις γύρω λιμοκτονούσες χώρες, οικοδόμησαν ένα ψεύτικο ντεκόρ μπιχλιμπιδάτης χολιγουντιανής παραγωγής που το αποκαλούν "σύγχρονη μεγαλούπολη".
Το τελευταίο και μεγαλύτερο δείγμα αμετροέπειας είναι το, άρτι εγκαινιασθέν, οικοδομικό τερατούργημα. Μιά θηριώδης κατασκευή 160 ορόφων, έξω τελείως από κάθε ανθρώπινη κλίμακα, συνεχούς καθημερινής διαβίωσης και εργασίας γιά 12.000 ανθρώπους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άνθρωπος τολμά να υψώσει με αναίδεια το ανάστημά του κόντρα στο «μέτρο» και τη Φύση. Οσάκις το επιχείρησε πάντοτε πλήρωσε ακριβά την ασέβειά του αυτή, χωρίς δυστυχώς να παραδειγματίζεται.
Η στήλη κάνει δυσμενείς προβλέψεις γιά την εύρυθμη λειτουργία ενός τέτοιου οικοδομικού κολοσσού και, τελικά, γιά τη τύχη του. Θεωρεί πολύ δύσκολη τη προσαρμογή ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες και σε μόνιμη βάση. Και μόνο η συνεχής, φυσιολογική, ταλάντωση του κτιρίου, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες του ύψους, που θα επαυξάνεται από τις καιρικές μεταβολές, και οι εντάσεις των ανέμων θα προκαλούν συναίσθημα ανασφάλειας, ιλίγγου και ναυτίας, ιδίως στους ευρισκόμενους στους ψηλότερους ορόφους. Επίσης ο παράγων «πανικός» στην κάθε παραμικρή δυσλειτουργία ανελκυστήρων, ηλεκτρολογικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων η σε περίπτωση πυρκαγιάς, ακόμη και σαν ενδεχόμενο, δημιουργεί εξ ορισμού δυσάρεστα συναισθήματα.
Δεν μπορώ να φανταστώ ανθρώπους να αισθάνονται άνετα, κλεισμένοι και παγιδευμένοι, μαζί με άλλα 12.000 άτομα, σ’ ένα τέτοιο κτίριο με την ιδέα και μόνο κάποιας αόριστης δύσκολης κατάστασης και ανάγκης διαφυγής.
Προσωπικά, σε ένα τέτοιο κτίριο, ούτε σαν επισκέπτης δεν θα έμπαινα..
Τα τερατούργημα «Μπουρτζ Χαλίφα» αποτελεί τη κορωνίδα μιάς σειράς αλαζονικών και αφρόνων ενεργειών που, σαν ζωντανό και προς αποφυγή παράδειγμα σπάταλης κακοδιοίκησης, έφερε το πάμπλουτο Ντουμπάι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Φαίνεται πως, τελικά, υπάρχει «Θεία Δίκη» !

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Δημοκρατικές ευαισθησίες και υπερβολές

Επικαιρότης

Παρατήρησα σε φωτογραφίες στο τύπο, τους δολοφόνους του Δημάρχου του Παγγαίου να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι από αστυνομικούς και τα πρόσωπά τους να κρύβονται επιμελώς με τα γνωστά φωτογραφικά τρυκς. Τα προσωπικά δεδομένα, λέει !
Και η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για καραμπινάτη, προμελετημένη και σκηνοθετημένη δολοφονία, αποκορύφωμα ενός πλήθους κακουργηματικών πράξεων που σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν με μαφιόζικη ψυχρότητα και μέθοδο. Έχουμε πλήρη και αυθόρμητη ομολογία των ενόχων, με τις σχετικές επικαλούμενες αστείες προφάσεις και δικαιολογίες γιά δημιουργία ελαφρυντικών. Δηλαδή ξεκάθαρη και πλήρως διαλευκανθείσα υπόθεση και, παρ’ όλα αυτά, προσέχουμε μήπως δείξουμε τα πρόσωπα των απαίσιων αυτών δολοφόνων και θιγούν τα …. ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα και, κατά συνέπεια, τα …. «ανθρώπινα δικαιώματα» !
Και δίπλα, να η φωτογραφία του Δήμαρχου ! Φάτσα κάρτα !
Φαίνεται πως αυτός δεν είχε κανένα…. ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή !
Και αυτές οι τυπολατρικές «δημοκρατικές» ευαισθησίες εφαρμόζονται και γιά παιδεραστές , εμπόρους ναρκωτικών, ληστών και πλήθος άλλων επικίνδυνων κακοποιών, θεσμικά «δικαιωματούχων» σε αφάνεια και ανωνυμία, προκειμένου να μπορούν να συνεχίζουν, απρόσκοπτα, την λαμπρή «κοινωνική» τους δράση !
Αν όλα αυτά τα «καμώματα» σας ικανοποιούν και τα θεωρείτε λογικά, ηθικά και δίκαια, χαλάλι σας ! Εγώ πάντως, όπως δηλώνω καθαρά, θα πεθάνω «παράλογος», «ανήθικος» και «άδικος» !
Και αν, επίσης, σημαίνουν πρόοδο και εξέλιξη, τότε φωνάζω δυνατά :
- Όπισθεν, ολοταχώς !

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Το μείζον και το έλασσον

Θέσεις - Απόψεις

Η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στις οικονομικές του δυσκολίες. Και γιά τον απλό, καθημερινό, άνθρωπο δικαίως. Αυτές βιώνει, αυτές τον πονούν και τον βασανίζουν, αυτές τον πιέζουν και, άρα, αυτές βλέπει. Κι όμως το πρόβλημα αυτό είναι το έλασσον. Ο κοσμάκης θα στριμωχτεί, θα υποφέρει, θα προσαρμοστεί και κάποια στιγμή θα το ξεπεράσει.
Όποιος βλέπει μακρύτερα καταλαβαίνει ότι το μείζον και ζέον πρόβλημα της Ελλάδος, που επελαύνει ορμητικό και απειλητικό, σαν χιονοστιβάδα, είναι το μεταναστευτικό.
Η παγκόσμια συγκυρία σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία ευνοεί τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προς άγρα καλύτερης ζωής και φέρνει στη πόρτα μας εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχείς οικονομικούς μετανάστες. Δεδομένης, μάλιστα, της διευκόλυνσης που τους παρέχουν, καιροσκοπούσες, οι ενδιάμεσες χώρες.
Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης, Βορρά – Νότου και πύλη εισόδου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με το γεωγραφικό της ανάγλυφο, την καθιστούν ευάλωτη και τρωτή. Το πιό εύκολο πράγμα του κόσμου είναι η λαθραία είσοδος στην Ελλάδα. Ιδίως από τα ανατολικά μας σύνορα όπου οι άσπονδοι γείτονές μας, γιά τους δικούς τους προφανείς λόγους, διευκολύνουν, όσο μπορούν, την εισροή ξυπόλητων και πειναλέων λαθρομεταναστών από τα βάθη της Ασίας, μουσουλμανικού, κυρίως, θρησκεύματος. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα βιώνουμε όλοι μας, αλλά τα ερμηνεύουμε και τα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά.
Πέρα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, μιά και το θέμα είναι πολύ σοβαρό και, εξόχως, εθνικό η στήλη θα επιχειρήσει να ρίξει μιά καθαρή και ρεαλιστική ματιά στο όλο θέμα, χωρίς ίχνος ρατσιστικής διάθεσης και χωρίς καμία μισαλλοδοξία.
Η Ελλάδα είναι μιά μικρή ευρωπαϊκή χώρα με λίγο πληθυσμό, σε σταθερά φθίνουσα πορεία λόγω υπογεννητικότητος, και με μικρές οικονομικές δυνατότητες. Παρά τις διάφορες θεωρίες, π.χ. Φαλμεράγιερ και τις φιλότιμες προσπάθειες διαφόρων «φιλελλήνων» καλοθελητών, π.χ. Κίσινγκερ, έχει διαμορφώσει ένα συμπαγές έθνος με κοινά χαρακτηριστικά, όπως γλώσσα, θρησκεία, παραδόσεις και εθνική συνείδηση, με όλες τις φυσιολογικές, επί μέρους, τοπικές μικροδιαφορές. Και το έθνος αυτό, κουτσά- στραβά, τραβά την ιστορική του πορεία, με συγκεκριμένη φυσιογνωμία και ταυτότητα, μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και δικαιωματικά ανήκει.
Ξαφνικά, στα τελευταία χρόνια, η μικρή Ελλάδα παρά τη θέλησή της, πλημμυρίζει από εκατομμύρια οικονομικούς μετανάστες που μη μπορώντας να επιβιώσουν στη πατρίδα τους ξεχύθηκαν γυρεύοντας στον ήλιο μοίρα. Και όλες αυτές οι ορδές των εξαθλιωμένων και απελπισμένων ανθρώπων εγκαθίστανται στη χώρα και της αλλάζουν, βίαια και άρδην, τη πολιτιστική, την πολιτισμική, τη θρησκευτική ταυτότητα και της κατεβάζουν, κατακόρυφα, την οικονομική της οντότητα. Κατά τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το 2014 στην Ελλάδα θα ζουν 3,5 εκατομμύρια οικονομικοί μετανάστες. Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι.
- Αντέχει η χώρα τέτοιο ανθρώπινο φορτίο άπορων και άστεγων ανθρώπων ; Σίγουρα, όχι. Ούτε η Γη Χαναάν να ήταν δεν θα μπορούσε, σε λίγα χρόνια, ν’ απορροφήσει τόσους , σχεδόν 40% αύξηση πληθυσμού, πρόσθετους πειναλέους κατοίκους.
Σε μιά περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και με μιά κακή οικονομία, χωρίς βιομηχανία και χωρίς μεγάλες παραγωγικές μονάδες, που θα απασχοληθούν όλοι αυτοί όταν η ανεργία καλπάζει. Πως θα επιβιώσουν. Με ελεημοσύνες και φιλανθρωπία και λόγια συμπάθειας δεν λύνεται το πρόβλημα. Η παραβατικότης και το έγκλημα θα ακολουθήσουν πίσω από την εξαθλίωση καθ’ όσον αποτελούν τις λεωφόρους στις οποίες θα εκτραπούν, φυσιολογικά και μοιραία οι περισσότεροι. Και θα έχουν κάθε δίκιο μιάς και η πείνα είναι ο πιό κακός σύμβουλος του ανθρώπου. Και, ακόμη, θα γίνουν πολύτιμα όργανα και ο πολιορκητικός κριός των επιδιώξεων όλων των ντόπιων μηδενιστικών δυνάμεων της καταστροφής και ανατροπής, οι οποίοι τώρα τρίβουν ικανοποιημένοι τα χέρια τους από τα αναπάντεχα εργαλεία που τους προέκυψαν, αναφωνώντας το γνωστό « Μετανάστες, αδέρφια μας !».
Ακούγονται επιχειρήματα περί «πολυπολιτισμικότητος» και άλλες τέτοιες μπαρούφες. Ποίοι οι «πολιτισμοί» που θα φρεσκάρουν και θα εμπλουτίσουν τον ελληνικό. Ο πακιστανικός μουσουλμανικός φονταμενταλισμός, οι ιρακινές μέθοδοι των ανθρώπινων βομβών, οι ανατινάξεις των πανάρχαιων αγαλμάτων του Βούδα από τους Αφγανούς Ταλιμπάν η τα αφρικανικά ταμ – ταμ. Οι θιασώτες της άποψης δεν βλέπουν, τουλάχιστον, ντοκιμαντέρ γιά να αντιληφθούν τι είδους «πολιτισμικά» φρούτα εισάγονται και μεταφυτεύονται στη χώρα ; Δεν βλέπουν ότι ένας λαός που, ασθμαίνων, τρέχει να προλάβει το τρένο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού αναγκάζεται, εκ των πραγμάτων, να γυρίσει, βαθειά, στο τρίτο κόσμο και τη βαρβαρότητα ;
Αν ήσαν, τουλάχιστον, τα εισαγόμενα μιλιούνια Σουηδοί, Ελβετοί, Γάλλοι ποιός θα είχε αντίρρηση γιά μιά τέτοια «πολυπολιτισμικότητα».
Και ας μην ακουστούν ηλιθιότητες, περί «ρατσισμού» της στήλης και άλλες τέτοιες υποκριτικές βλακείες. Κάντε μιά βόλτα στο κέντρο της Αθήνας τις Κυριακές η τα βράδια και πέστε αν αναγνωρίζετε την Αθήνα που ξέρατε. Κι αν σας αρέσει η εικόνα που παρουσιάζει τώρα, έναντι του, όχι και πολύ μακρινού παρελθόντος. Με το χέρι στη καρδιά, ποιός Έλληνας θα δεχόταν, π.χ. σαν γαμπρό του, έναν απ’ αυτούς που θα συναντήσετε σ’ ένα τέτοιο περίπατο. Με ποιόν θα μπορούσε ν’ ανταλλάξει «πολιτιστικές» απόψεις. Να συνδιαλλαγεί, να συνεργαστεί, να συζητήσει. Να τον εμπιστευθεί. Ας μην υποκρινόμαστε, η «γκετοποίηση» είναι το φυσικό επακόλουθο της κατάστασης. Και όλα τα επακόλουθα αυτού του «επακόλουθου».
Επιστρατεύοντας κάθε ικμάδα καλής θέλησης αδυνατώ να φανταστώ πως είναι δυνατόν ν’ αφομοιωθεί όλο αυτό τεράστιο κι ετερόκλητο πλήθος και ν’ αποτελέσει κοινωνικό χαρμάνι με τους γηγενείς. Σε μεγάλο βάθος χρόνου μοιάζει πιθανότερος ο εκχυδαϊσμός και εκβαρβαρισμός των Ελλήνων ( που ήδη με τα προϊόντα υποκουλτούρας που τους σιτίζει η τηλεόραση, ρέπουν προς τα εκεί) παρά ο εκπολιτισμός των λούμπεν αφροασιατών. Και αδυνατώ, επίσης, να φανταστώ πως θα είναι η καθημερινή ζωή το 2014 όταν κυκλοφορώντας στους δρόμους ο ένας στους τρεις που θα συναντώ θα είναι τέως ιρακινός, αφγανός, πακιστανός, νιγηριανός και νυν «έλληνας» ! Σε ποιά γλώσσα θα συνεννοούμεθα, τι θα συζητάμε, τι θα διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία, τι στρατός θα μας προστατεύει, ποιά πατρίδα θα υπερασπίζουμε, τι Θεό θα πιστεύουμε !
Όπως αδυνατώ να διανοηθώ το μέγεθος της αφροσύνης εκείνων των πολιτικών χώρων που στο βωμό της εκλογικής σκοπιμότητος και της εξασφάλισης κομματικής πελατείας θυσιάζουν (δεν υποθηκεύουν απλώς, αλλά σφαγιάζουν εν ψυχρώ) την ελληνική τους συνείδηση. Την ιστορία χιλιετηρίδων, την εθνική τους ταυτότητα, τους ποταμούς του αίματος που χύθηκε στους αγώνες για ανεξαρτησία και εθνική ακεραιότητα και τις παραδόσεις της φυλής.
Συνεπικουρούμενοι από συγχορδίες απάτριδων «εστέτ», δήθεν, προοδευτικής θολοκουλτούρας του τύπου «πατρίδα είναι οι παιδικές μας αναμνήσεις» και σημαία είναι ένα «κομμάτι πανί» αλλά και από ομάδες κομπλεξικών αποτυχημένων «κατεδαφιστών», μισούντων και φθονούντων κάθε επιτυχία και πρόοδο, προετοιμάζουν, με νοοτροπία μεταξύ Σαμψών και Ηρόστρατου, τη χαριστική βολή στον άμοιρο ελληνισμό. Με την αφειδή «ελληνοποίηση» και μετατροπή σε ψηφοφόρο του κάθε καρυδιάς καρυδιού που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο.
Κάποιοι επιχειρούν, κουτοπόνηρα, να συσχετίσουν το σημερινό ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα με τη μεταπολεμική μετανάστευση Ελλήνων στη Γερμανία, την Αυστραλία, το Καναδά η τη προπολεμική στις ΗΠΑ.
Και, ηθελημένα, παρασιωπούν ότι κανένας Έλληνας δεν πάτησε πουθενά ποδάρι απρόσκλητος. Όλοι μετανάστευσαν με χαρτιά, αιτήσεις, άδειες, υγειονομικές εξετάσεις και εξασφαλισμένη εργασία στο τόπο της μετεγκατάστασής τους. Και το πιό σπουδαίο. Η παρουσία των Ελλήνων εμιγκρέ πουθενά δεν αλλοίωσε αισθητά τη πληθυσμιακή και πολιτισμική ταυτότητα της χώρας υποδοχής τους. Δεν αύξησε την εγκληματικότητα, δεν ασχήμυνε το τόπο και δεν ενόχλησε τις κοινωνίες στις οποίες ενετάχθη αρμονικά. Δούλεψαν σκληρά, πρόκοψαν και βοήθησαν τη χώρα που τους «φιλοξένησε». Τη σεβάστηκαν και την τίμησαν.
Το δυστύχημα για τον ελληνισμό, σήμερα, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον γνήσιες, έντιμες και δυνατές φωνές να τον στηρίξουν και προφυλάξουν από τους σύγχρονους «Εφιάλτες». Ο Έλλην γίγας Μίκης Θεοδωράκης παραμένει απελπιστικά μόνος και η στεντόρεια ελληνική φωνή του δεν αρκεί για ν’ αφυπνίσει ναρκωμένες κι εξώνητες συνειδήσεις η να ταρακουνήσει μικρόνοες καιροσκοπικές βλέψεις. Δυστυχώς !

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI

Θέσεις - Απόψεις

Το «ζήτω» από το «ανάθεμα» απέχουν μιά δρασκελιά δρόμο. Όλα στη ζωή έχουν κάποιο κόστος και τίποτε δεν μας χαρίζεται. Και το κόστος της εξουσιολαγνείας, σίγουρα, είναι από τα υψηλότερα. Ιδίως γιά όσους δεν διαθέτουν το κατάλληλο πολιτικό «κομπόδεμα» γιά να το αντιμετωπίσουν. Αυτούς η πληρωμή θα τους τσούξει πιό πολύ. Ως γνωστόν, «όσο πιό ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο πιό πολύ φαίνεται ο κ….ος της»
Η περίοδος χάρητος της εορταστικής ραστώνης τελειώνει και τα περιθώρια στένεψαν απελπιστικά. Η ώρα των αποφάσεων κατέφθασε αμείλικτη, μαζί με την απομυθοποίηση και την αποκαθήλωση.
Οπλιστείτε με υπομονή και σφίξτε τα δόντια. Μας περιμένουν πολλά και σπουδαία. Και, αλίμονο, όλα δυσάρεστα !
Ας μην ξεχνάμε όμως ποτέ πως, στο μάταιο τούτο κόσμο, «όλα εδώ πληρώνονται» !

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Διπλότυπα και Αποδείξεις

Θέσεις - Απόψεις

Οπωσδήποτε η έκδοση διπλοτύπου η απόδειξης γιά κάθε αγορά η παροχή υπηρεσιών είναι, αναμφισβήτητα, το ορθότερο και δικαιότερο κλείσιμο μιάς συναλλαγής. Αυτό που την πιστοποιεί, την αποδεικνύει και, ταυτοχρόνως, τακτοποιεί και τη φορολογική θέση των συναλλασσομένων. Αποτελεί την έντιμη τοποθέτησή τους ως προς τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις.
Και κάτω απ’ αυτό το πρίσμα κάθε ασκούμενη πίεση γιά την καθιέρωση των «αποδείξεων» στις καθημερινές συναλλαγές αποτελεί θετικό μέτρο. Ακόμη και η σύνδεση των αποδείξεων, σαν κίνητρο, με το αφορολόγητο θεωρείται λογική, θεμιτή και χρήσιμη.
Όμως, ενώ γιά τον παρέχοντα την απόδειξη δεν υπάρχει καμία ένσταση, γιά τον λήπτη υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την διαχείριση και αξιοποίηση των αποδείξεων, σε πρακτικό επίπεδο.
Αν υποθέσουμε ότι κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δικαιολογήσει με τη δήλωσή του, όπως φημολογείται, ποσό της τάξεως των 6.000 Ε., αυτό σημαίνει ένα πλήθος διπλοτύπων, κατά μέσον όρο δηλώσεως, πάνω από 300 τεμάχια.
Αυτά που και πως θα καταγραφούν και ποιός θα τα ελέγξει. Οι δηλώσεις θα καταστούν πολυπλοκότερες και γιά πολλούς δύσκολος γρίφος. Οπότε θα καταφύγουν σε «ειδικούς», κάτι που στη καλύτερη περίπτωση σημαίνει ταλαιπωρία και σημαντική δαπάνη και στη χειρότερη «γδάρσιμο» από επιτήδειους.
Επίσης, σε επίπεδο ελέγχου, και μόνο οι αθροίσεις τόσων κατεβατών θα δημιουργήσει τεράστιο φόρτο στις αρμόδιες υπηρεσίες, πονοκέφαλο, λάθη, αδικίες και προστριβές.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, μας έχει συνηθίσει στο μικρό χρόνο του βίου της σε πλήθος άστοχων ενεργειών του τύπου «είπα – ξείπα», αιθεροβασιών και ανέφικτων εξαγγελιών. Θα πρέπει, πριν εξαγγείλει άλλο ένα βιαστικό, αμελέτητο και μη ολοκληρωμένης πρακτικής εφαρμογής μέτρο, να μελετήσει συνολικά πως θα εφαρμοσθεί το μέτρο, απ’ άκρου εις άκρον.
Αρκεί η συσσώρευση δυσαρέσκειας από τα οδυνηρά, πλην απαραίτητα, μέτρα και ας μην επιβαρύνει το λαό με πρόσθετους πειραματισμούς και ανοησίες, όπως στη περίπτωση των τελών κυκλοφορίας, γιατί του κασίδη το κεφάλι κάποτε θα κουραστεί από το τρίψιμο σ’ αυτό κάθε φαεινής ιδέας του κάθε μαθητευόμενου μάγου της κυβερνητικής πολιτικής. Και το σημερινό μας χάλι μόνο γενικές εξεγέρσεις δεν χρειάζεται. Ζητείται σύνεση, ορθολογισμός και πρακτικές εφαρμογές.