Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Κώτσοι, κοτσάνες κι αλογοουρές



«Ίδε... ο άνθρωπος»
Καμαρώστε το μέλλον... του τόπου

   Όλοι καμαρώσαμε χθες τα εκλεκτά μέλη της… «πανεπιστημιακής κοινότητος». Την πνευματική ελίτ της αύριον, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σ’ ένα καλύτερο μέλλον -κατά τα απαράγραπτα πεπρωμένα της φυλής και άλλα μπλα-μπλα-μπλά- να ασχημονούν στα πρυτανικά γραφεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και πέραν από την εντελώς αλήτικη ενέργεια του αδειάσματος σκουπιδιών πάνω στο γραφείο, περισσότερο εντυπωσίασε η εκφορά λόγου του επικεφαλής κάφρου με την αλογοουρίτσα. Ασύντακτες, άναρθρες κραυγές και απίθανη λεξιπενία για υποτιθένο φοιτητή, με την επιχειρηματολογία να περιστρέφεται γύρω από δυό-τρεις λέξεις. Οι δύο ήταν «σχολές του», την άλλη δεν την θυμάμαι. Και από κοντά δυο κοντοστούπες μαινάδες να τσιρίζουν υστερικά και ακατάληπτα. Μία αθλιότητα που ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ και με σαφή συμβολικό χαρακτήρα. Τα «δώρα» που προσκόμισαν στις πρυτανικές αρχές έχουν πολλαπλή έννοια. Εκφράζουν την ποιότητα της ψυχής των δωροδοτών, την αγωγή που παίρνουν από τα σπίτια τους, τη σημασία που αποδίδουν στα πτυχία τους, την προσφορά στην κοινωνία, όταν και αν τα αποκτήσουν και βγουν -πάνοπλοι- στην αγορά εργασίας, και τελικά το προς τα πού κατευθύνεται ο τόπος.


   Κατόπιν αυτής της κορύφωσης του ανατριχιαστικού πανεπιστημιακού δράματος, με το αηδές μίγμα θρασύτητος, αμορφωσιάς και αναισχυντίας, δεν θα πρέπει να ξενίζουν οι εκτοξευόμενες συστηματικές «κοτσάνες» από τις αυθεντίες των καναλιών, που ήδη γαλουχήθηκαν και σταδιοδρομούν μέσα σε κάτι -επί χρόνια- ανάλογο πνευματικό κλίμα. Έτσι προχθές, μαρκουτσοφόρος στο ΣΚΑΙ περιέγραφε -έμπλεος συγκίνησης- τη σκηνή στο μπαρ του Μικρολίμανου με τον Αλβανό μακελάρη και τους θαμώνες να τρέχουν… «αλλοπρόσαλλοι»(!) να σωθούν. Εννοώντας προφανώς «αλλόφρονες».


   Ωσαύτως, ο «μέγας» κοτσαναδώρος της πρωινής ΝΕΡΙΤ «χτυπά» συνεχώς και κατά ριπάς. Προχθές, με την κουβέντα να γίνεται γιά το «ζατρίκιον» που παίζεται μεταξύ τρόικα και κυβέρνησης, διευκρίνισε βαθυστόχαστα -και μάλιστα δις- πως «ζατρίκιο» είναι το… τάβλι! Και σήμερα, με αναφορά στη συνάντηση των Παρισίων και την αναφορά κάποιου στο υπέροχο ρομαντικό φιλμ «Ραντεβού στο Παρίσι», έσπευσε να προσθέσει διευκρινιστικά, πως το φιλμ αυτό έκανε πλούσιο τον Μπερτολούτσι γιά την περίφημη σκηνή του Μάρλον Μπράντο με το… βούτυρο! Κάτι, βέβαια, που συνέβη με άλλο φιλμ. Το «Τανγκό στο Παρίσι». Έτσι η τηλετύφλωση, απότοκο του μορφωτικού επιπέδου που γιά χρόνια καλλιέργησαν τύποι σαν τον αλογοουράκια -τάχα- φοιτητή, περισσότερο μας διαφωτίζει με την καράφλα των διαφόρων «μεγά»..λων, παρά με τα λεγόμενά τους.


   Όσο γιά τους «κώτσους» του τίτλου, ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου